Kenangan Bersama Kawan 3 JAYA [STAR].

Share
..
Puisi Kawan Diakhir Zaman Ini.

Sajak atau Puisi dibawah ni, ditujukan khas untuk semua kawan2 Nabil yang mengenali Nabil dri kecik sampailah Besar, xkira umo, dan juga Khas untuk Kawan2 dri STAR, trutama 3 Jaya Rindu sgt kt Member2 Lame...kepada sesiape x mengenali Nabil,buat2 mcm dh kenal ek?hope korang still igat Nabel Ok? dan enjoy bce Puisi nih.....

PUISI - KAWAN DI AKHIR ZAMAN INI

Kawan di akhir zaman ini
Payah untuk kita ketemui
Yang benar benar sibuk
Dengan urusan memperbaiki diri nya
Yang benar benar sibuk
Untuk mengubah sikapnya
Untuk kembali kepada Zat yang sempurna.

Yang ada kini hanyalah
Sibuk dengan urusan mengumpul harta dunia
Walau di ketahui dunia ini hanya sementara

Kawan di akhir zaman ini
Payah untuk kita ketemui
Yang bergelumang dengan majlis ilmu menafaat
Yang sanggup bersusah payah dan berpenatlelah
Yang sanggup menghabiskan masa, tenaga, umur dan harta
Dalam mengejar dan memahami ilmu menafaat
Yang ada kini hanya lahBerbangga dengan harta yang menimbun
Tapi jiwanya masih kosong belaka

Kawan di akhir zaman ini
Payah untuk kita ketemui
Ahli professional yang bertaqwa
Yang benar-benar melekat iman di jiwanya
Mengunakan profession nya menuju cita cita di akhirat sana
Yang ada kini hanyalah
Ahli professional yang lalai dan leka
Yang hidup nya lebih barat dari barat
Iman dan amal soleh terasa amat berat baginya

Kawan di akhir zaman ini
Payah untuk kita ketemui
Bersifat silaturrahim semata mata kerana Allah Saling berhubungan dan bertanya khabar semata mata kerana Allah
Yang ada kini hanyalah
Sikap pura pura untuk menyenangkan hati sendiri
Bersahabat untuk mendapat habuan dan kepentingan diri

Kawan di akhir zaman ini
Payah untuk kita ketemui
Yang suka berbincang tentang usaha untuk mengurus diri sendiri
Yang menghidupkan dan mengamalkan ilmu yang dipelajari

Untuk kepentingan masyarakat Islam sendiri
Yang mensyiarkan Islam pada diri mereka

Yang ada kini hanyalah
Yang suka berbincang tentang usaha untuk menambahkan harta dunia
Yang menghidupkan budaya barat
Sehingga melupakan kehidupan akhirat yang lebih kekal

Kawan di akhir zaman ini
Susah untuk kita ketemui
Yang menjadikan majlis majlis Al Quran tempat pertemuan
Yang menjadikan majlis majlis Agama tempat berkenalan
Yang ada kini hanyalah
Yang menjadikan kompleks membeli belah tempat membuang masa dan umur
Yang menjadikan disko dan pesta hiburan sebagai tempat berhibur

Kawan di akhir zaman ini
Susah untuk kita ketemui
Yang menjadikan Al Quran sebagai hiburan
Menjadikan zikir dan selawat sebagai ucapan kelaziman
Yang ada kini hanyalahArtis di jadikan bahan pujaan
Nyanyian melalaikan di jadikan hiburan
Dianggap moden dan berketerampilan

Kawan di akhir zaman ini
Susah untuk kita ketemui
Yang sentiasa merasai mati itu sangat hampir
Yang sentiasa merasai jelingan Izrail
Yang bersungguh sungguh memperbaiki iman dan amal sebelum kematian
Yang bersungguh sungguh memperbaiki sikap sendiri untuk masa depan diakhirat
Yang ada kini hanyalah
Yang panjang angan-angannya
Yang sibuk mengumpul dunia kerja seharian
Seolah olah kematian itu masih jauh
Seolah olah alam barzakh itu tidak akan ditempuh.


Gambar Kenangan Klas 3 Jaya

A Beautiful Poem About A Friend

.

When The Roses Lose Their Fragrance,

And The World Seems At an End,

When The Day Has Lost Its Gladness,

What A Blessing Is A Friend.

.

One Who Takes You As She Finds You,

Caring Not Who Is To Blame,

One Who Knows All Your Shortcomings,

But Who Loves You Just The Same.

.

Heaven Sends A Gift Each Morn,

Of a Bright New Day To Spend,

What A Joy It Is To Share It With,

God's Greatest Gift ... A Friend!

.

Poem kt bawah ni lak, diambil dri Blog atin,.boleh dikatekn Poem Bertemakn sahabat.Halalkn yek atin, aku copy ko punye...Hehee...klau x ske, Halalkn jugak...hehe...

.

I walked down the hall,

Recall back our precious memories,

High school time,

Full of happiness and sadness,

3 Jaya's moments are a wonderful gift!

.

Almost a year we have been together,

In a small room as our class,

Have been the loveliest of all my life,

And every time we gathered,

We could go through happily.

.

We were passive at the beginning,

Everyone said that too,

So when we get close each other??

I can't really say!

But it grew in a very special place.

.

PMR is our destination,

Homeworks that never stop,

Folios that troubled us,

Exams that almost grilled us,

But we will fight for our PMR!

.

Together we learned how blood circulate,

Together we solved math's' questions,

Together we finished the novels,

Together we remember about history,

Together we studied about geography.

.

Sometimes we were up,

And sometimes we were down,

But we faced it bravely,

No matter how strong the waves are,

To work and to achieve too!

.

We also played together,

We chatted together,

We laughed together,

We did sketch with full co-operation..

We created special moments!

.

Thank you teachers for being simply the best!

How you do it, we'll never know,

Kind, caring; groovy and wise.

On leaving your care,

we must look back to grow.

Upon these bright memories,

we lay our goodbyes.

.

No more teachers' scolds,

No more guys' jokes,

No more girls' gossips,

No more teasing each other,

Everything is gone!!

.

The crowd is never gone,

The music of the moment always plays,

The time remains a field of wistful grace,

Thank you for the happiness we shared.

Hard as it is, I keep you in my heart.

.

If we were one,

There'd be a paradise unending,

The more our joy when we stay,

The more the anguish in my hear,

Which makes it hard to be apart.

.

Everything so silent now,

I can't hear their voice anymore,

I'm crying softly,

So I cant be heard,

Definitely unaffected!

.

Goodbye, dear classmates!

Our golden time was over,

And if we must go separate ways,

May our friendship last forever.

Let it remains in our hearts.


hehe, terharunye....biar persahabatan kite ni kekal sampai Mati k? 3 Jaya tetap dekat Dihati.......Kakaka..gud bye my klass....i will never forget u. "3 JAYA".



br />
Kawan
Album : You And I See
Munsyid : Unic
http://liriknasyid.com/

Kawan bertahun kita bersama
Bagai semalam baru bersua
Kawan di hadapan oh indahnya
Kita bersama berkelana

Namun kita jauh
Di dunia sendiri
Bekalan sendiri (semangat sendiri)
Impian sendiri
Meski pun jauh namun
Kita tetap bersama
Dek ruang yang memisahkan kita

Kawan hidup ini umpama langit
Yang tidak selalu cerah
Kawan hidup ini bagaikan awan
Yang tidak selalu putih

Ingatlah (ingatlah kawan ingatlah)
Takkan terus berkelana
Ingatlah (ingatlah kawan ingatlah)
Pasti akan hilang

Kawan jangan biarkan dirimu
Seperti rama-rama
Cantik namun akhirnya
Menjadi perhiasan di dinding

Kawan jangan biarkan dirimu
Umpama lipan dan kala
Berbisa namun akhirnya
Menjadi perhiasan dimeja tulis

Oh kawan jadilah seperti si matahari
Membakar diri demi insan sejagat
Oh kawan jadilah seperti bulan purnama
Menerangi malam yang gelap gelita
Menunjukkan jalan demi umat semesta

Lirik & Lagu : Copyright Control
Hijjaz Record Sdn. Bhd

0 479 KoMen:Tambah Komen↴

Followers

Notes Updates

Notes Updates [31/12/2011]

# Pesanan dari Admin

Assalamualaikum dan salam sejahtera, Terima kasih kepada sesiapa yang mengunjungi dan menyokong 100% laman blog ini selama ia beroperasi. Tapi dukacita dimaklumkan bahawa admin tidak lagi dapat mengupdate blog ini atas masalah2 tertentu. Walaupun begitu laman blog ini tidak akan di delete, dan masih dapat digunakan oleh semua pengguna.

Senarai project blog oleh admin.
1. http://animaxwidget.blogspot.com
2. http://nnseyo.blogspot.com
3. http://muzikbel.blogspot.com

Laman blog peribadi.
http://nabilharith.blogspot.com - p/s : Sudah berhenti. Mungkin akan ada laman blog peribadi baru.

Laman Facebook - http://www.facebook.com/nabelnajib

TQVM for visiting my web blog. :)

| Other BlogSpot |

Do Visit and Follow, TQVM.

# www.muzikbel.blogspot.com
# www.nnseyo.blogspot.com
# www.saaranghaeyo.blogspot.com
# www.animaxwidget.blogspot.com

Update : Blog diatas tidak akan diupdate untuk sementara, kerana admin sibuk dengan pelajaran dan bulan ramadhan al-mubarak. TQ

Muzikbel Widget


About Me

My photo
Salam n Hi!, Nama saya Nabil Harith, umur 19 tahun (2011), bangga menjadi rakyat malaysia, a proud muslim dan kerjaya sebagai student di Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin dan mengambil kursus Diploma Teknologi Komputer. Menjadikan blog sebagai wadah perkongsian dan diari 'hidup' diri ini.

Popular Posts

<< Buka Kotak ShoutBeL >>