001 : Fakta-fakta Menarik

Share
..
Fakta menarik mengenai apa sahaja adalah dialukan utk dikongsi bersama..

Diharap tidak ade fakta yg mnyentuh sensitiviti kaum, masyarakat, agama, negara..
cuma utk pengetahuan bersama saja..

Anda Boleh Kongsi di bahagian Comment, TQ.




1. Makanan yg pling digemari oleh lipas ialah gam yg berada di belakang setem.
2. Otak Burung Unta lebih kecil dari matanya.

3. Di Amerika Syarikat, purata berlakunya kadar jenayah adalah setiap 22 saat..
4. Beethoven iaitu seorang penggubah beberapa susunan muzik klasik terbaik di dunia sebenarnya adalah seorang yang pekak..

5. Percayakah anda yang air sirap merupakan salah satu bahan asas dalam pembinaan sebuah helikopter. Ini kerana kajian telah dibuat, seorang pembina helikopter memerlukan air sirap untuk menghilangkan keletihan semasa membuat helikopter, tanpa air sirap mungkin helikopter tersebut tidak dapat disiapkan.
6. Tahukah anda apabila 350ml air yang diambil dari sinki dan kemudiannya dituangkan ke dalam cerek yang mengandungi 150ml air suling dan
dibiarkan terdedah kepada nyalaan api bersuhu 100 darjah celcius akan menghasilkan satu cecair yang dinamakan air masak.

7. Siri drama televisyen yang paling panjang adalah "Guiding Light" yang telah (dan masih) ditayangkan selama lebih 66 tahun! Ia mula ke udara melalui radio dalam bulan Januari 1937, dan memasuki rangkaian televisyen pada 30 Jun 1952.
8. Ubat gigi jenama Colgate mula
diperkenalkan di Perancis dengan nama
Cue, mengambil sempena nama sebuah
majalah lucah.

8.Sistem monarki berperlembagaan di Malaysia adalah unik di mana Yang Dipertuan Agong, yang merupakan ketua negara simbolik, dipilih untuk tempoh selama lima tahun dari kalangan sultan-sultan pemerintah sembilan buah negeri Melayu.

Pada 21 November 2001, Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah telah mangkat ketika menjadi Yang Dipertuan Agong ke-11. Baginda adalah sultan negeri Selangor.
9.Sekiranya separuh bahagian barat Pelantar Ais Antartika mencair akibat kesan pemanasan dunia, itu saja sudah cukup untuk meninggikan paras laut sebanyak 60 kaki, dan menenggelamkan banyak bandar besar di pinggir laut.

10. 30% wanita mengaku menyorok resit bayaran bagi barangan yang dibelinya berbanding 20% lelaki..
11. Kelaparan lebih kerap berlaku ketika bulan Ramadhan berbanding dengan bulan yang lain.

12. Perkataan Jepun 'Karaoke' bermaksud 'Orkestra Kosong'
13. macamana la unta boleh lindung mata
dia dari habuk2, pasir kat pdg pasir
kan?? sebab unta ada 3 lapis kelopak
mata..

p/s:manusia 3 lapis kelopak mata? mcm
alien kut..

2 479 KoMen:Tambah Komen↴

Nurul 'U' said...

6. Tahukah anda apabila 350ml air yang diambil dari sinki dan kemudiannya dituangkan ke dalam cerek yang mengandungi 150ml air suling dan
dibiarkan terdedah kepada nyalaan api bersuhu 100 darjah celcius akan menghasilkan satu cecair yang dinamakan air masak.

ni fakta atau nak bagitahu cara cara nak masak air?

Nabel said...

Ahaha,.. itu fakta komedi namenya, tapi memang betullah fakta tu, buat air...

kuang3.. =P

Followers

Notes Updates

Notes Updates [31/12/2011]

# Pesanan dari Admin

Assalamualaikum dan salam sejahtera, Terima kasih kepada sesiapa yang mengunjungi dan menyokong 100% laman blog ini selama ia beroperasi. Tapi dukacita dimaklumkan bahawa admin tidak lagi dapat mengupdate blog ini atas masalah2 tertentu. Walaupun begitu laman blog ini tidak akan di delete, dan masih dapat digunakan oleh semua pengguna.

Senarai project blog oleh admin.
1. http://animaxwidget.blogspot.com
2. http://nnseyo.blogspot.com
3. http://muzikbel.blogspot.com

Laman blog peribadi.
http://nabilharith.blogspot.com - p/s : Sudah berhenti. Mungkin akan ada laman blog peribadi baru.

Laman Facebook - http://www.facebook.com/nabelnajib

TQVM for visiting my web blog. :)

| Other BlogSpot |

Do Visit and Follow, TQVM.

# www.muzikbel.blogspot.com
# www.nnseyo.blogspot.com
# www.saaranghaeyo.blogspot.com
# www.animaxwidget.blogspot.com

Update : Blog diatas tidak akan diupdate untuk sementara, kerana admin sibuk dengan pelajaran dan bulan ramadhan al-mubarak. TQ

Muzikbel Widget


About Me

My photo
Salam n Hi!, Nama saya Nabil Harith, umur 19 tahun (2011), bangga menjadi rakyat malaysia, a proud muslim dan kerjaya sebagai student di Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin dan mengambil kursus Diploma Teknologi Komputer. Menjadikan blog sebagai wadah perkongsian dan diari 'hidup' diri ini.

Popular Posts

<< Buka Kotak ShoutBeL >>