Cara cari dan ubah gambar header bersaiz gergasi di bloggger.com

Share
..
Salam and Hi!

Tutorial ini khas buat Akak Erin yang bertanyakan macam mana cara-cara untuk mengubah header blognya.
*Untuk gambar di post ini sila click untuk size yang lebih besar.


#Perkara PERTAMA

kita kena tahu dimana address "http" asal header tersebut @ kata lain dimana url gambar tersebut.

Cara 1 : ialah cari di bahagian "Edit HTML" ( Go blogger.com > Dashboard > Design > Edit HTML ). Dan anda terpaksa cari url gambar tersebut, jangan risau gambar header tu selalunya berada dibawah kod CSS "Header" @ Header-wrapper dan sebagainya. Lihat Contoh dibawah :



Nampak link url gambar header tu? anda cuma perlu replacekan dengan gambar header yang lain. Mudah kan?

Cara 2 : kalau step ini sukar difahami atau tidak berjaya. anda cuba yang ini pula, gunakan Mozilla Firefox, kemudian masuk blog anda. Dan betul-betul di header anda right click dan tekan view background image. Lihat contoh :



Kemudian ia akan keluar macam ni



Nampak? Sekarang cuma copy url gambar header diatas itu dan pergi ke "Edit HTML" di template blog anda. Sekarang click CTRL+F 'serentak', dan pastekan alamat url gamabr header tadi disitu. Lihat gambar dibawah :


Ini untuk firefox, kalau chrome dia lain sikit


Dan secara automatik insyallah, anda akan jumpa satu barisan ayat yang dihighlight, dan itu lah url gambar header anda. Dan sekarang anda boleh la mengubah header dengan mengantikan link url ini dengan url gambar yang lain.

# Perkara KEDUA

"Macam mana upload dan gantikan gambar header lama tu eh?"

First, anda kena tahu berapa keluasan dan ketinggian header yang lama tadi. Kenapa perlu tahu, sebab jika anda tersalah letak header yang lebih kecil atau lebih besar, susunan header anda akan 'lari', tidak sama dengan template anda.

Lihat contoh dibawah :-



Right Click gambar header dan click properties dan click detail


Jadi apa perlu buat? sekarang anda perlu buat atau cari header baru dengan ukuran kepanjangan yang sama dengan header lama so nanti header baru akan fit dengan template blog anda.

Suggestion saya, guna photoscape dan cari tutorial berkaitan "cara buat header mudah dengan photoscape" dan apabila anda sudah ada header anda yang baru. Anda perlu upload gambar tersebut untuk mendapatkan link url gambar header itu.

Cara upload gambar dengan blogger.com dan mendapatkan url gambar yang bersaiz gergasi

1.Buat New post dan namakan entri anda "Blog Image Host" atau apa2 yang anda suka
2.Jangan publish just click save now sahaja. ( Terpulang kepada anda )
3.Tekan Add image yang berada dibawah Title entri anda.
4.Upload gambar anda [ Click None untuk kedudukan gambar anda dan click samada small, medium atau large bagi saiz gambar anda ]
5.Dan apabila sudah diupload, anda akan mendapat html code seperti ini.



Actually bukan macam ni, saya dah edit sedikit, tapi yang saya tekankan ialah url gmbar yang dihighlight. Jika anda perasaan size dia terlalu kecil dan tak sama dengan yang asal walaupun di ruangan upload "add image" kita pilih "large" untuk sizenya. Ini jalan penyelesaiannya.

Jika anda ingin tahu bila anda pilih "Small" di ruangan upload "add image", size gambar anda akan menjadi sepanjang 200pixel sahaja. Medium pula sepanjang 320pixel dan Large 400pixel untuk Large. Jadi Mustahil untuk mendapat size gambar header yang besar kan? Ok ini tricknya.

Di Blogger.com ada 5 jenis size gambar yang boleh digunakan dan dua daripadanya ialah bersize gergasi dimana blogger.com tidak memasukkannya dibahagian upload "Add Image".
Cuba click kesemua link url gambar dibawah :-

http://4.bp.blogspot.com/_-ibrE31TAQc/Ta-7HjyIHyI/AAAAAAAAAoE/UyGonyDV3as/s200/Flowergirl-head.jpg

http://4.bp.blogspot.com/_-ibrE31TAQc/Ta-7HjyIHyI/AAAAAAAAAoE/UyGonyDV3as/s320/Flowergirl-head.jpg

http://4.bp.blogspot.com/_-ibrE31TAQc/Ta-7HjyIHyI/AAAAAAAAAoE/UyGonyDV3as/s400/Flowergirl-head.jpg

http://4.bp.blogspot.com/_-ibrE31TAQc/Ta-7HjyIHyI/AAAAAAAAAoE/UyGonyDV3as/s800/Flowergirl-head.jpg

http://4.bp.blogspot.com/_-ibrE31TAQc/Ta-7HjyIHyI/AAAAAAAAAoE/UyGonyDV3as/s1600/Flowergirl-head.jpg

Apa yang pelik? cuba teka. hehe, Kalau anda perasaan yang membezakan semua gambar ini ialah pada "s200" "s320" "s400" "s800" dan "s1600" dan 's' tersebut bermaksud SIZE.

Size original gambar diatas ialah 980px untuk kelebarannya. Jadi bila disetkan kepada s200, ia akan menjadi kecil sama seperti size s320, s400 dan s800. Jadi untuk menjadikan ia size original iaitu 980px anda perlu menukar kepada s1600. :)

Untuk pengetahuan anda, jika gambar anda bersize 560px sebagai contoh dan anda telah menukar size kepada size gergasi s1600. Gambar anda tidak akan menjadi besar, dan ia cuma akan mengikut size originalnya sahaja iaitu 560px sahaja.

berbalik kepada topik asal, sekarang anda sudah menjumpai link url gambar header anda yang baru contoh seperti -> http://4.bp.blogspot.com/_-ibrE31TAQc/Ta-7HjyIHyI/AAAAAAAAAoE/UyGonyDV3as/s1600/Flowergirl-head.jpg dan copy link url yang baru ini dan ganti link url header lama anda dengan ini. SIAP! Hehe

Info Nota Buku :

1.Gunakan 's000' pada link url gambar untuk mendapat size original secara automatik . :)

2.Menggunakan blogger sebagai medan hosting gambar web anda sangat menjimatkan bandwidth website anda dan ia sangat stable dan loading pun laju [ Untuk website yang berbayar dan mempunyai hosting sendiri ]

3.Kurangkan berat gambar anda dengan "crop" bahagian yang tidak perlu dan ini sangat membantu web/blog anda loading dengan kepantasan yang best punyer..

4.Jangan upload banyak gambar yang besar seperti 1000px Lebar dan panjang ke dalam entri anda. Pastikan anda resizenya terlebih dulu.


0 479 KoMen:Tambah Komen↴

Followers

Notes Updates

Notes Updates [31/12/2011]

# Pesanan dari Admin

Assalamualaikum dan salam sejahtera, Terima kasih kepada sesiapa yang mengunjungi dan menyokong 100% laman blog ini selama ia beroperasi. Tapi dukacita dimaklumkan bahawa admin tidak lagi dapat mengupdate blog ini atas masalah2 tertentu. Walaupun begitu laman blog ini tidak akan di delete, dan masih dapat digunakan oleh semua pengguna.

Senarai project blog oleh admin.
1. http://animaxwidget.blogspot.com
2. http://nnseyo.blogspot.com
3. http://muzikbel.blogspot.com

Laman blog peribadi.
http://nabilharith.blogspot.com - p/s : Sudah berhenti. Mungkin akan ada laman blog peribadi baru.

Laman Facebook - http://www.facebook.com/nabelnajib

TQVM for visiting my web blog. :)

| Other BlogSpot |

Do Visit and Follow, TQVM.

# www.muzikbel.blogspot.com
# www.nnseyo.blogspot.com
# www.saaranghaeyo.blogspot.com
# www.animaxwidget.blogspot.com

Update : Blog diatas tidak akan diupdate untuk sementara, kerana admin sibuk dengan pelajaran dan bulan ramadhan al-mubarak. TQ

Muzikbel Widget


About Me

My photo
Salam n Hi!, Nama saya Nabil Harith, umur 19 tahun (2011), bangga menjadi rakyat malaysia, a proud muslim dan kerjaya sebagai student di Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin dan mengambil kursus Diploma Teknologi Komputer. Menjadikan blog sebagai wadah perkongsian dan diari 'hidup' diri ini.

Popular Posts

<< Buka Kotak ShoutBeL >>